Gå til hovedindhold

IKT-hjælpemidler

Få hjælp til afprøvning af tekniske hjælpemidler, der kan støtte kommunikation og tilgængelighed. Få undervisning i brug af tekniske hjælpemidler.

Relevante artikler

Indhold

  Har du brug for et alternativt kommunikationshjælpemiddel kan vi tilbyde dig udredning, instruktion og undervisning i brugen af hjælpemidlet.

  Vi har et tæt samarbejde med din sagsbehandler og uu-vejleder og i samarbejde med dig, rådgiver og vejleder vi din arbejdsplads eller dit uddannelsessted.

  Har du pårørende eller nære netværk du ønsker med i samarbejdet, er de velkomne.

  Vi tilbyder også kurser i brug af ikke teknologiske hjælpemidler, som fx

  • Podd-inspirerede bøger
  • Staveplader
  • Personlige kommunikationsbøger

  Alternative kommunikationshjælpemidler kan være følgende:

  En talemaskine er indrettet, så billeder og ord ledsages af tale. Ord og sætninger afspilles, når du aktiverer symboler eller bogstaver på taster eller skærm. Betjening kan ske ved at trykke direkte på det, du vil sige. Alternativt kan du have en enkelt kontakt, som udløses ved blink med øjet eller anden svag motorisk handling.

  En Lightwriter er en lille skrivemaskine med tastatur og et display, som viser din tekst. Du skriver det, du vil sige, hvorefter maskinen læser det op. Du kan kommunikere direkte med folk eller via den indbyggede telefon eller sms-funktion.

  Kommunikationsbøger er sammensat af symboler eller fotos, som repræsenterer ord eller sætninger fra din dagligdag. Der findes forskellige symbolsystemer, som varierer i kompleksitet. Symbolerne skal passe til dine ressourcer, så valgene bliver så enkle som muligt, og skal samtidig rumme udviklingsmuligheder. Kommunikationsbøger bruges på forskellige måder til at understøtte kommunikationen.

  Computeren kan via særlige programmer omdannes til et kommunikationshjælpemiddel. Der kan arbejdes med skriftsprog eller særlige kommunikationstavler, som giver output i form af tekst eller tale. Programmerne styres gennem tastatur, mus eller andre muligheder for betjening.

  Hvis du har fysiske eller kognitive begrænsninger, kan computer mv. betjenes med enkeltkontakter, specielle mus eller tastaturer, hovedmus eller øjenstyring.

  Til personer med nedsat motorik, ordblindhed eller andre læse/skrivevanskeligheder findes der også en række hjælpemidler og metoder, som kan lette læse og skrivefunktionen på såvel computer som mobiltelefon.

  På computer er der mulighed for

  • Oplæsning af tekst på hjemmesider, indskannet tekst eller e-bøger
  • Skrivestøtte med ordforslag/oplæsning
  • Mulighed for diktering i stedet for skrivning

  På mobiltelefon eller tablet er der mulighed for

  • Apps man kan diktere til (tale til tekst)
  • Fotografering og højtlæsning af tekst (tekst til tale)
  • Oplæsning af SMS og E-mail